Piet Ekel               door Sir B 14-7-2008 en aangepast 5-7-2012

Piet EkelPiet Ekel de grote Stemmenman van Radio en TV

Pieter Ekel is geboren op 21 September 1921 te Soest alwaar hij ook 28 juni 2012 op 90-jarige leeftijd is overleden.
Hij kwam via de MULO en de Handelsschool als ambtenaar bij het Gewestelijk Arbeidsbureau. Toen ie met een voordracht een radiowedstrijd won rolde hij het vak in en nam toneellessen van Philippe la Chapelle en Cruys Voorbergh en zanglessen van Kees Smulders. Hij werkte bij Benny Vreden ('Barend Bluf') en bij het Cabaret Chiel de Boer. Sinds 1980 is hij acteur bij toneelgroep Theater.

Mijn eerste kennismaking met Piet Ekel was een tv-programma getiteld 'Sim sala bim'. In dat programma werd veel gegoocheld maar ik wachtte vooral op 'Joekie' het aapje. Joekie was een marionet van Boschma en Wierda met de stem van Piet Ekel. De combinatie van Piet Ekel en de poppen van Feike Boschma en Ans Wierda, een zeer beroemd stel poppen-en theatermakers, bleek een succes te zijn want een (paar ? ) jaar later kwam er een nog mooier programma onder de titel 'Coco en de Vliegende Knorrepot'. Een kinderserie over de avonturen van de marionet Coco en zijn vliegende tovervarken Knorrepot, geschreven door Jaap Molenaar. De poppen
werden weer bespeeld door Fieke Boschma en Ans Wierda en wederom waren alle stemmen van Piet Ekel.

Vele jaren daarvoor was Piet al een beroemdheid in Nederland. Door zijn medewerking aan radioprogramma's als 'Negen heit de klok'. Op televisie werd ook zijn gezicht 'bekend' in het VPRO kinderprogramma 'De Leeuwerik'. Piet speelde daarin Lawaaibaas en lawaai maken dat kan ie. Lawaai mocht ie dan ook maken in zijn fabuleuze creatie Malle Pietje in de tv-serie Swiebertje. De toenmalige programma- directeur van de NCRV Dick van 't Sant regisseerde deze serie en maakte de geniale stap om de Avonturen van Swiebertje, die slaapverwekkend dreigden te worden, nieuw leven in te blazen met Piet Ekel en Malle Pietje. Zo kon de serie nog jaren vooruit. Zijn gezicht werd toen pas echt bekend bij het moderne publiek.

Piet vertolkte in vele honderden hoorspelen een rol. Zijn flexibele stem werd gretig ingezet door hem meerdere rollen tegelijk te laten spelen. Hoeveel rollen hij heeft gespeeld is zelfs bij benadering niet te zeggen. Bijvoorbeeld, in de Serie "Apollo XXI" uit de Matt Meldon-reeks was zijn belangrijkste rol: Don, een piloot van één der ruimtevaartschepen uit de vloot. Voor het gemak leende hij zijn stem ook voor de rollen van: een Technicus, de woordvoerder van 'Het Witte Huis', Het Hoofdkwartier, een Garagehouder, een Sponsor, Iwan en een Kelner. Luisterend naar het hoorspel drong dat niet echt tot de luisteraar door. Het viel alleen op bij de luisteraar die van elk hoorspel ook opnames maakte en administratie bijhield. Zijn grootste hoorspelrol is denk ik wel die van Adriaan in "Trammelant in Loeren aan de Hor" van Jan de Cler en Alexander Pola.

Juist omdat Piet Ekel snapte hoe de wereld van Radio en TV in elkaar steekt, heeft ie een prachtig boek geschreven, getiteld " 'n Luisterrijk Verleden", met als ondertitel 'Van Hoorspel naar Kijkspel'. Hij maakt daarin een tocht door die wereld en weidt uit over alles en iedereen die je daar kunt tegenkomen. Het boek staat vol leuke en minderleuke anecdotes en is heerlijk om te lezen. Een echte aanrader voor hen die meer van de achtergrond willen weten. Hier enkele citaten uit het boek.

Luister even naar een klein en volgens mij het laatste interview met Piet Ekel en Feike Boschma  13'03
In het eerste fragment hoor je Piet Ekel als i.v.v.o. Coco, Knorrepot en Boekenwurm.
Met dank aan KRO Theater van het Sentiment dd 28-1-2009

[Terug]
"~"
De ontluistering
In deze wereld vol lawaai en vol verslaving aan de toverlantaarn van de televisie kan het rustgevende alternatief van het hoorspel weldadig aandoen. De volksmond spreekt al van kwelbuis en dwangbuis. Gerrit Komrij, toneelschrijver en dichter des vaderlands,(2002 red.) zelfs van de treurbuis. Als deze weg definitief wordt afgesneden, kun je met recht zeggen Vluchten kan niet meer, zoals Annie M.G. Schmidt het tegenwoordige tijdsbeeld schetste. Als de jeugd niet meer wordt opgevoed met luisteren, volgt ontluistern en zal ook de belangstelling voor zang en muziek afnemen. verschralen en op den duur misschien wel geheel uitblijven.
Het aantal gehoorgestoorden en visueel gehandicapten groeit nog steeds en geeft de dokter en de opticien handen vol werk. Dan wordt de vis duur betaald, om met Kniertje te spreken. Het berust daarom op een economisch en een artistiek misverstand het hoorspel als ouderwets te bestempelen en als radiokunst uit te bannen. Dat getuigt van minachting en riekt naar discriminatie en kon weleens strijdig zijn met de vrije meningsuiting, waarop wij zo prat gaan. Gebrek aan respect voor het verleden en gemis aan besef van de historie, maken de omroep arm en oppervlakkig.
"/~"

Nog een citaat.
"~"
Lach, of ik schiet...
Het hoorspel wordt door te velen gekleineerd en belachelijk gemaakt. Journalisten praten elkaar na, spreken over traag, houterig en oubollig spel zonder te weten, dat er bij goede regisseurs uitzonderlijke prestaties op dit gebied werden geleverd, die met deze kwalificaties niets van doen hebben, C'est le ton qui fait la musique is in dit geval, vrij vertaald, de toon, die mij ziek maakt! De hoorspelstudio met zijn windmolen, donderplaat en grind pad was geen speeltuin voor acteurs, die van de dokter al een uurtje op mochten.

Deze indruk wordt al gauw gewekt, als te jonge verslaggevers met oude acteurs over vroeger praten, zonder dat zij voldoende hun huiswerk hebben gemaakt. Hun gesprekken reiken niet verder dan gisteren of morgen, of komen vrijwel alle terug op Paul Vlaanderen en Sprong in het Heelal, alsof er niets anders werd gespeeld. Een bewijs van korte memorie en gebrekkige kennis van de materie. Dergelijke invalshoeken schaden het imago van het hoorspel.De laatste sporen van het spel zijn inmiddels uitgewist door verbouwingen van zijn speciale studio's tot stemkamers of anderszins. Er is niets of weinig meer van te zien of te zeggen over de ruimten met binnen- en buitenaccoustiek, de natte afdeling, de galm- en echokelder, het trappenhuis en het deurenpaneel met alle toeters en bellen, die erbij horen. Het lijkt op moord met voorbedachte rade, de volmaakte misdaad...
"/~"
Het C.V. van PE.

Het zelfstandige en artistieke leven van een creatieve kameleon Piet Ekel geboren op 21 september 1921 te Soest (provincie Utrecht).

Hij trad op als producer, coach en regisseur, acteur, cabaretier en imitator
In radio, televisie en theater - locaal, nationaal en internationaal.
Met gesproken woord, imitatie, declamatie en voordracht.
Maakte grammofoonplaten voor kinderen en volwassenen in opdracht van diverse platenmaatschappijen.
Tourneerde voor praktisch alle omroepverenigingen.
Werkte mee aan nasynchronisaties van films, Oral History van de Nederlandse Omroep en tal van kleinkunst- en amusementsprogramma's.
Pionierde bij 'Het Journaal voor de Scholen' (NCRV), de Nederlandse Onderwijs Televisie
(NOT) en de Televisie Academie (Teleac).
Speelde mee in minstens 1000 hoorspelen en klankbeelden.
Creëerde 'Malle Pietje'. vriend van 'Swiebertje' in de gelijknamige televisieserie NCRV) en 'Bart van de Melm'. een praatboer met kolderverhalen bij De Bietenbouwers in de gelijknamige radio- reeks (KRO).
Schreef een boek over zijn 50-jarige verblijf in omroepland en de theaterwereld, allerlei publicaties met betrekking tot de sport en de reclame, als mede vele gelegenheidsspeeches.
Was lid van verschillende vaste gezelschappen op het gebied van theater en toneel.
Genoot een gedegen vakopleiding voor het gesproken woord ten behoeve van film, theater, radio en televisie.
Onderzocht in opdracht van de Gemeente Soest de mogelijkheden tot de bouw van een evenementenhal met een inpandig theater.
Gaf leiding aan een amusementsbureau voor de geallieerde bevrijders van ons land in de Provincie Utrecht.
Bronnen:
DNH van Peter Schrama le maître
Beeld en geluid
en met volmondig toestemming van auteur en uitgeverij
het boek 'n Luisterrijk Verleden',







Produceerde decennia lang herdenkings-
programma's ter gelegenheid van de bevrijding,
verjaardagen in het Koninklijk Huis en Jubilea van
het Koninkrijk in opdracht van de Coördinatie-
commissie voor het Nationale programma van de
Nederlandse Radio Unie.
Droeg in het Variété bijnamen
en kenmerken als 'Het Wandelende Radiotoestel',
'Stemmentemmer met een emmer'en 'u hoorde hem
vaker dan u dacht'.






      Het boek is te bestellen bij:
      Gopher | Mijn eigen boek
      http://www.gopher.nl
      T. +31 (0)20 427 9204
      F. +31 (0)20 420 9693  

Voor een overzicht van zijn werk op Radio en TV Click hier voor het archief van Beeld en Geluid. Het overzicht is niet compleet want uiteraard wordt over hoorspelen vrijwel geen woord gerept.

  • ~ Trammelant in Loeren aan de Hor ~
  • ~ Ballade van Bliksem Billy ~

    [Terug]