Sprong in het Heelal 4

Hoe het begon.

In 2007 realiseerde John Beringen een oude jeugddroom door "Het Proces" van Kafka te bewerken tot hoorspel en op te nemen. (De werken van John zijn elders op deze site te horen) Daarna, begin 2009, volgde zijn remake van "Paul Vlaanderen en het Z4-mysterie" Voordien heeft John al eens gezegd dat hij Sprong 4, dat pas in 1980 is geschreven, zou willen opnemen. Met de "cast" van Z4 zag hij daar wel enige mogelijkheden in. Intussen was Sprong 1 opnieuw opgenomen (waarbij de ontbrekende delen a.d.h.v. het script werden voorgedragen) en uitgegeven door Rubinstein.
Guy Sweens had toen al, aan de hand van het door de BBC uitgezonden hoorspel, een vertaling gemaakt en hij mailde aan uitgeverij Rubinstein dat het wel leuk zou zijn als Sprong 4 ook in het Nederlands zou worden opgenomen en uitgebracht. Rubinstein wist echter helemaal niet dat er een 4e Sprong bestond en informeerde hierover bij Gerard Leeuw van Instituut Beeld en Geluid. Het idee om deze nieuwe ,,Sprong" bracht Guy er uiteraard toe bij Léon Povel op bezoek te gaan en eens een visje uit te gooien. Gerard Leeuw, die ook wist van deze plannen, bracht Guy en John met elkaar in contact omdat ze van elkaar wisten dat ze allen dezelfde wens hadden. Er volgde een intensieve email-wisseling tussen Guy en John Beringen. John had al in een eerder project contact gelegd met Léon Povel en in maart 2009 kwamen ze
voor de eerste keer bij elkaar. Léon Povel was toen al 97 jaar oud dus gemakshalve kwamen John Beringen, Gerard Leeuw, Guy Sweens naar zijn huis om over een opname te praten. Uiteraard was het de bedoeling dat Léon Povel zou regisseren, iets waar hij meteen zin in had. John zou de cast doen en mensen uit de cast van "Z4" selecteren. De personen die hij voor ogen had voor de vier hoofdrollen, heeft hij zelfs afleveringen uit Sprong 2 laten bestuderen zodat ze goed wisten welk type karakter ze moesten neerzetten. Het hele plan strandde uiteindelijk vanwege praktische problemen. De opnamen zouden worden gemaakt in de studio in Wijk bij Duurstede maar Léon Povel kon door zijn zeer hoge leeftijd geen grote afstanden meer reizen. John en Guy hebben overwogen om hem een soort " tele-regie " te laten uitvoeren d.m.v. Skype zodat hij via de computer kon meeluisteren en aanwijzingen geven, maar dat was technisch niet naar tevredenheid uitvoerbaar. Ook was het moeilijk om de vier hoofdrolspelers op de beschikbare opname-tijden alle vier in de studio te krijgen. Dan was er nog de rest van de rolbezetting. Misschien belangrijker nog, het bleven natuurlijk amateurs. De een wat beter dan de ander, maar er zou toch heel hard gewerkt en gecoacht moeten worden om een bevredigend resultaat te krijgen. Hoewel de vergaderaars op 29 maart 2009 super enthousiast en zeer gemotiveerd waren om die Sprong 4 als hoorspel te maken, was het toen niet uitvoerbaar en verdwenen de plannen in de lade.
Léon Povel overleed op 8 januari 2013. Bij de crematie van Léon
bespraken Winfried en Guy het oude idee dat ook een droom van Léon was geworden. Ter nagedachtenis van Léon moest het gewoon ten uitvoer worden gebracht. Iedereen had daar wel oren naar. Winfried nam de organisatie op zich. Hij pakte kordaat de plannen weer op en maakte diverse oudgedienden enthousiast met het resultaat dat binnenkort via KRO-radio is te horen.
Fantastisch dat juist hij, 'n Povel, als eerbetoon aan zijn vader Léon, dit epos rondom Jeff, Doc, Mitch en Jimmy uiteindelijk toch kon voltooien. Hulde aan Guy Sweens voor het vertalen en aan Winfried Povel voor het uitvoeren van dit prachtige - en zeer zeker niet gemakkelijke - werk met n.b. ook nog André Kuipers in een rol.
John zegt, "Ik ben zelf nooit verder gekomen dan de droom en nu heeft Winfried het alsnog voortreffelijk gerealiseerd".

 

 

Léon Povel Gerard Leeuw en Guy Sweens tijdens de voorgesprekken in Maart 2009 bij Léon thuis. Iedereen boog zich vooral over het probleem van hoe een goede cast en rolverdeling voor elkaar te krijgen. Doordat de belangstelling voor hoorspelen over de jaren en in het algemeen terug was gelopen was het niet gemakkelijk om de juiste acteurs te vinden.

 

 

Maar hoe het verder ging in de eerste 4 maanden van 2013.

 

                                                                                                                                

Voor de hoofdrollen werden (met de klok mee), Jack Mulder, Hero Muller, (twee overslaan), Chiel de Kruijf, en Hein Boele gevraagd die allen direct instemden en met veel zin aan het werk sloegen. Hier te zien, met in hun midden de regisseur Winfried Povel en actrice Paula Majoor. Winfried ging voortvarend te werk en al in maart 2013 begon het repeteren en werden opnamen gemaakt.

 

Hier coacht regisseur Winfried ruimtevaarder Andre Kuipers als Commandant Nichols, van wie hier een jongensdroom uitkomt.

André heeft, door toedoen van het Hoorspelweb.com en gezamenlijke vriend Henk Weltevreden, Léon vanuit het ruimtestation ISS kunnen feliciteren met zijn honderste verjaardag. Toen hij ook nog even mededeelde dat hij alle delen van Sprong in het Heelal tijdens zijn verblijf in de ruimte zal gaan beluisteren was Léon in opperste verbazing. Dàt had hij toch nooit voor mogelijk gehouden.

De inmiddels geridderde André Kuipers was bij de inhuldiging van Koning Willem Alexander ook Koning van Wapenen. (ook wel Heraut der Wapenen genoemd, de heraut die de inhuldiging van de koning afroept).

                                                            

Hiernaast links is Chiel de Kruijf (Steve Mitchell) en daar achter Hein Boele (Jeff Morgan) in stevig tweegesprek gewikkeld. Chiel de Kruijf is een actief acteur die samen met zijn echtgenote Audrey van der Jagt met hun stichting Hoorspel nu (Hoorspelnu.nl), hoorspelen produceert voor de visueel gehandicapte medemens.

 

 

 

 

 

Hier rechts Jack Mulder (Jimmy Barnet) en Hero Muller (Dokter Matthews). Hero Muller, die eigenlijk is opgeleid tot musicus, is een gevierd regisseur die zijn sporen vooral bij de AVRO heeft verdiend. Een kenmerk van hem was dat hij altijd zijn eigen hoorspelen aan- en afkondigde, net als Alfred Hitchcock dat ook deed bij zijn films. Hero heeft ook uiterlijk zelfs een beetje van hem weg.

 

 

 

 

Links: Jack Mulder (Jimmy Barnet) kennelijk op een andere opnamedag. Jack is oud-onderwijzer die met de leerlingen vaak hoorspelletjes maakte, radiootje speelde en altijd bezig was de kinderen belangstelling voor radio en hoorspelen bij te brengen. Zeker bij één leerling is dat gelukt want Ton van Geronimohoorspelen.nl is een oud leerling van hem. Jack is nóg veel bezig met het maken van hoorspelen. Van Jack Mulder kan ook nog worden verteld dat zijn hoorspel "De Ster" het eerste hoorspel ter wereld is dat buiten de dampkring van de aarde is beluisterd. Dit hoorspel is net als zijn andere werken uiteraard op deze site te beluisteren op diverse pagina's.
                                                          

Hier is ze dan: Paula F.J.M. Majoor. Paula speelt de rol van de mooie jonge Cassia, bewoonster van de planeet Talia, met veel overtuiging zo tussen haar oude bekenden van de hoorspelkern. Zij heeft bij de hoorspelkern vele honderden belangrijke en minder belangrijke rollen gespeeld. Paula was ook jarenlang de stem van Pippi Langkous en leende haar stem aan diverse personages in de poppen- en tekenfilms van Suske en Wiske en De Snorkels.De laatste jaren is zij vooral bezig met trainingen en lezingen geven waarbij haar acteurs-ervaring een belangrijke rol speelt.

                                                          

Hiernaast links is Guy Sweens geconcentreerd aan het werk om de stemmen mooi op te nemen en het stereobeeld op zijn plaats te krijgen. Guy blijkt naast een goede vertaler ook nog een buitengewoon bekwame opname-technicus. Een hele klus om sfeer en de geluidseffecten die door Léon Povel ruim 60 jaar geleden zijn bedacht en de nieuwe soundbites, juist te mix-en weer te geven. Gelukkig werd hij bijgestaan met regie-aanwijzingen van Winfried en Gerard Leeuw met in hun achterhoofd de oudgediende inspeciënten André du Bois en Ad van der Ven. Dankzij hun inzet kunnen we nu luisteren naar een nieuw hoorspel op oude leest geschoeid.

                                                                                

 

Hiernaast gaat Donald de Marcas helemaal op in zijn rol. Donald de Marcas, je kunt hem alles laten spelen ook al werd hij in Juni dit jaar 80 jaar, nu nog kun je hem ook voor een jongen van 16 jaar casten. In Sprong 4 speelt Donald de rol van de Sauteriaan. (Zoek dit niet in Google, je zult het niet vinden.)

 

 


En natuurlijk nog even een foto van Henk Weltevreden, zonder wiens bemoeienis namens en op verzoek van het Hoorspelweb, nooit contact gelegd zou zijn tussen André Kuipers en Léon Povel. Henk vertolkt in "De Terugkeer van Mars" de rol van de Gezagvoerder.

Juni 2013 de Reünie

Medio juni voltooide Winfried de eindmontages. Ter gelegenheid daarvan organiseerde hij op 29 juni 2013 een reünie. Bijna de volledige cast was aanwezig. Gelukkig is dat ook op foto vastgelegd. Juist deze dag werd Donald de Marcas 80 jaar.

Hij wilde het helemaal niet vieren dus kwam hij gewoon naar de reünie. Maar alle anderen wilden over niet vieren niets over horen. André Kuipers zorgde voor een aardbeien-slagroomtaart met cijferkaarsjes 80. Hier even van de andere kant bekeken.


Jammer genoeg was niet iedereen van de cast aanwezig. Er moesten drie castleden, die juist die dag ergens of op een filmset of in een radiostudio op dat moment aan het werk waren, afzeggen. Je zult tevergeefs zoeken naar Hero Muller (Dokter Matthews), Edvard Niessing (Recyclingdienst) en Tom Onokievicz (Videofoon).

vlnr Zittend: Donald de Marcas, Vivian Boelen, André Kuipers en Peter Schrama le maître.
Staand: Hans Simonis, Jack Mulder, Hein Boele, Paula Majoor, John Beringen,           
 Henk Weltevreden, Chiel de Kruijf, Guy Sweens, Leontine van Ooij, Winfried Povel.

    Chiel de Kruijf en Paula Majoor




Donald de Marcas, André Kuipers en John Beringen.


Hein Boele (Jeff Morgan),
André Kuipers (Commandant Nichols)
en Paula Majoor (Cassia)

 

 

 


[Terug]